Sări la conţinut

Povești științifice de succes #scikidsfestivalulstiintei

7 octombrie 2016

Dragi prieteni, Edulier este, și anul acesta, partener educațional al ediției cu numărul 4 a Festivalului Științei.

Pentru noi, este un proiect ce corespunde misiunii și viziunii asociației, de a încuraja și susține educația copiilor, în mod non-formal, experiențial, ludic.

14522897_921688047975090_2944536625996804646_nPrietenia noastră cu  Andreea Stoica, inima, sufletul acestui festival,  a pornit din prima zi de existentă a Edulier, în 2010, la Ziua Invențiilor Nepericuloase. Iar de atunci  suntem împreună în fiecare an.

Am profitat de această a 4-a ediție aSCIKiDS Festivalul Stiinței pentru a-i lansa Andreei o provocare: ce a descoperit cu Fun Science- Știința Distractivă !?

AS: Înainte de SCIKiDS Festivalul Stiinței ce a debutat cu prima ediție în 2013, am pornit în această aventură în 2005 cu activitatea Fun Science-Știința Distractivă, ce povești frumoase s-au scris de-a lungul timpului.

Edulier: Nu i-a fost ușor să le aleagă, dar le redăm mai jos.

AS: De-a lungul anilor, am întâlnit povești ale unor copii fantastici, copii care azi au devenit tineri de succes în domeniul științific și care sprijină acest festival, un festival de popularizare a științei.

Edulier: De ce avem nevoie de un astfel de festival?

Din două motive: primul ar fi acela de alfabetizare a științei în viața fiecărui copil și al doilea de încurajare a copiilor deja pasionați și care doresc performanță în domenii ale științei.

Edulier: Aș vrea să povestești puțin despre al doilea motiv.

AS: Pentru că au trecut 11 ani de știință distractivă în viața copiilor, putem spune că avem deja câteva exemple de succes cu care ne-am intersectat.

Drumurile noastre s-au influențat reciproc, noi pe ei, la început,prin experimentele științifice cu care i-am încântat și ei pe noi acum prin forțele pe care le depun cu pasiune în misiunea festivalului nostru.

Edulier: Ce povești ți-au rămas la suflet? Ce copii? Unde sunt ei  acum?

AS: O primă poveste aș numi-o ”De la București la Manchester, pe drumul științei”

Povestea care ne place tare și de care suntem mândri, este cea a lui Bogdan Ionescu. Drumurile nostre s-au intersectat în 2010, la Ziua Invențiilor Nepericuloase Edulier, în satul lui, la Corbeanca. În 2011, pe când avea 13 ani, Bogdan a purtat, cu mare drag, halatul de Profesor Trăsnit.

Au urmat experiemente, invenții, proiecte științifice și multă muncă.

Toate acestea l-au dus la Universitatea din Manchester, Marea Britanie. În prezent, acesta urmează cursurile facultății de Mecatronică la Universitatea Manchester.

Bogdan Ionescu este inventator, maestru origami, friendraiser, fundraiser, voluntar, dar mai ales scienceraiser.

Edulier: Ce alte povești te-au impresionat?

AS: Ce spuneți de povestea ”De la experiemente științifice la Microsoft Specialist”?

Este povestea și ascensiunea  tinerilor Mihai Macarie și Julian Atănăsoaie.

I-am întâlnit în 2012 pe amândoi într-o tabără de copii pasionați de robotică și ne-am împrietenit parcurgând experimente științifico-trăsnite, așa cum ne place nouă să le numim. Am păstrat o legătură pe viața. Azi, 4 ani mai târziu, Mihai Macarie a câștigat concursul Microsoft Office Specialist World Championship în România și se află în top 10 cei mai buni informaticieni ai lumii, iar Julian Atănasoaie în 2012 devenea cel mai tînăr român care a avut o aplicaţie publicată în Windows Store înaintea lansării lui Windows 8, în prezent activând ca Azure Support Engineer at Microsoft.

Edulier: Felicitări băieților pentru realizări.  Presupunem că încă mai ai să ne povestești…..

AS: O, da, povestea ”Orășelul cunoașterii, pasiune și educație”

Este despre Mircea Roată-Palade, fiul antreprenorilor ce au adus conceptul de muzeu științific interactiv Orășelul Cunoașterii în România.

Cu Mircea ne-am întâlnit la aniversarea sa din clasa I, împlinea 7 ani și era pasionat de știință, prietenia noastră a început de la primele experimente științifice și, din nou, trăsnite. Azi, la 13 ani este unul dintre inventatorii obiectelor științifice interactive din muzeul pe care îl îngrijește alături de părinții săi și unul dintre cei mai devotați voluntari ai festivalului.

Povestea noastră, a științei, continuă…

Edulier: Copiii vor iubi mai tare știința atunci când aceasta este distractivă și trăsnită și ii vor rămâne alături, o viață.

AS: Eu cred cu tărie că : Împreună facem știința să existe!

 Edulier: Îți mulțumim pentru frumoasele povești împărtășite nouă și pentru munca depusă,în toți acești ani, în slujba științei.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: