Sări la conţinut

6 octombrie – Ziua Conștientizării Dislexiei #edulier

5 octombrie 2018

UPDATE: Cum a fost la eveniment? Lăsăm imaginile să vorbească și le mulțumim tuturor celor ce au făcut posibilă această poveste frumoasă!

poster codeweek-01Dragi prieteni, părinți și copii,

Ne bucurăm că reușim și anul acesta să marcăm 6 octombrie- Ziua Conștientizării Dislexiei prin intermediul unui eveniment – Și dislexicii programează! și a unei petreceri frumoase dedicate copiilor ce frecventează Centrul Edulier.

Octombrie este luna internațională a conștientizarii dislexiei. Cu această ocazie, Asociația Edulier organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat acestei cauze.

În data de 6 octombrie 2018 ( Ziua Internațională a Dislexiei), în intervalul 10.00 – 13.00, la Centrul Edulier din str Gral Ion Florescu nr 6, sector 3, va avea loc primul eveniment de programare în limba română – Și dislexicii programează!

Evenimentul ”Și dislexicii Programează!” este finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code, susținută la nivel european de compania SAP. Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 22 de țări europene și susține evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week. Participarea copiilor la eveniment este gratuită.

Ce presupune acest eveniment?

Mulți copii frumoși, cu TSI, multe tablete noi, donate de prieteni iubitori, prima platformă de programare exclusiv în limba română dedicată dislexicilor- Ghidul Țestoasei. Este prima dată în țara noastră când,  prin intermediul platformei Ghidul Țestoasei, micuții ce au dificultăți de scris, citit, calcul, pot programa, folosind limba maternă- româna.

Platforma Ghidul Țestoasei este realizată de Bogdan Ionescu, student la Universitatea din Manchester, Mechatronics, creatorul Lexy-prima platformă online de terapie de recuperare pentru copiii cu TSI, în limba română.  Tehnic, platforma Ghidul Țestoasei este scrisă în limbaj JavaScript cu p5.js library și are peste 200 linii de cod, în prima sa versiune.

Programarea este unul dintre punctele tari ale copiilor cu TSI și poate deveni cariera unui copil dislexic. Ne bucură că suntem parteneri Europe Code Week și îi putem învăța programare pe cei mici direct în limba română și adaptat lor, prin intermediul platformei Ghidul Țestoasei” – a declarat Cristiana Ionescu, fondatorul Edulier

Cum stăm cu cifrele?

Potrivit estimărilor științifice, dislexia are o incidență de 5% – 12% din populația europeană. În România, 3 din fiecare clasă de 20 de copii prezintă semnele TSI.
În ianuarie 2016, Parlamentul României a completat Legea educației naționale cu o prevedere ce vizează persoanele cu tulburări de învățare (TSI-dislexia, disgrafia, discalculia)..
Nu există nicio legătură între gradul de inteligență, efortul individual, poziția socio-economică și prezența dislexiei, mai mult, mulți dislexici excelează în domenii precum, arhitectură, inginerie sau arte creative. Dintre dislexicii ajunsi celebri mentionam sir Richard Branson, Agatha Christie, Steven Spielberg, Walt Disney, Tom Cruise,etc. Marcarea acestei zile, face parte dintr-un program mai amplu de intervenție in dislexie implementat de asociatia Edulier.

Oricine dorește să sprijine această cauză este rugat să își schimbe coperta de facebook pe data de 6 octombrie cu coperta de mai jos! Mulțumim!

43151032_256803151646232_1601780904554921984_n.png

Despre Centrul EDULIER

Metodele de terapie educațională folosite în Centrul EDULIER pentru copiii cu TSI:

  • Terapia cu animale, susținută de Animax, ce presupune includerea unui animal în planul de terapie/învățare, acesta având beneficii dovedite științific, precum: îmbunătățirea relațiilor sociale, reducerea nivelului de stres, creșterea răbdării, reechilibrare emoțională, îmbunătățirea capacității de a fi responsabil, îmbunătățirea limbajului non-verbal. 4 căței și 1 pisică ( singura din România) sunt profesori cu codiță pentru ce mici. Pentru copiii cu TSI s-a arătat că lucrul cu animale crește cu 65% șansele de recuperare. ( http://www.profesoricucodița.ro)
  • Ateliere de art-terapie-copiii își exprimă emoțiile, trăirile, temerile și dorințele, sub atenta coordonare a unui terapeut ce încurajează exprimarea liberă, spontană, într-o atmosferă degajată, în care copilul se simte protejat și în siguranță.
  • Terapie educațională în sala digitală interactivă, susținută de Telekom România, reprezintă cel mai potrivit mod de a ajuta copiii cu TSI să învețe prin implicare şi interactivitate, facilitare grafică şi stimulare pe suprafețe vizuale și tactile.
  • Terapia prin platforma LEXY- prima platformă online în limba română dedicată terapiei recuperatorii în dislexie- dublu premiată a Galei Societății Civile 2018

De la deschiderea sa, peste 300 de copii și familiile lor au trecut pragul centrului.

Vă mulțumim pentru spriin, tuturor!

Echipa Edulier

Contact: Edulier

Telefon: 0213138344/0744980192

Email: contact@edulier.ro

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: