Sări la conţinut

Beneficiile realității virtuale pentru copiii cu tulburări de învățare

21 ianuarie 2019

Dispozitivele de realitate virtuală au trezit multe reacții contradictorii din momentul în care au apărut. Mulți dintre cei care erau împotriva acestei invenții erau persoane conservatoare, care spuneau că noua generație oricum stă numai cu ochii în calculator/laptop/telefon/tabletă etc. și acest dispozitiv care să-i acapareze total mai lipsea. Însă, ca în cele mai multe cazuri oamenii se gândesc mai mult la părțile negative ale unei invenții și, mai rar, văd și beneficiile ei.

Pentru copiii cu tulburări specifice de învățare, dispozitivele de realitate virtuală sunt de un real ajutor, ele făcând parte dintr-o parte a tehnologiei numită tehnologie asistivă.

Spre deosebire de cărți tipărite, tehnologia de realitate virtuală poate adapta tipuri, mărimi și afișarea de fonturi și a culorilor de fundal în acord cu nevoile unei persoane dislexice. Dislexicii sunt persoane foarte inteligente în multe domenii, însă le poate fi ușor distrasă atenția de detalii nesemnificative prezente în materialele de studiu. Dacă acest lucru se întâmplă, ei pot întâmpina dificultăți în descifrarea cuvintelor. Tipurile de font și spațierea pot afecta, de asemenea, capacitatea de a citi a unui dislexic, făcând astfel ca formatele materialelor de studiu să fie foarte importante pentru învățat.

Persoanele dislexice răspund mai bine la stimuli și experiențe multi-senzoriale. Ei pot gândi mai degrabă în imagini decât în cuvinte. Astfel, tehnologia de realitate virtuală îi ajută foarte mult în procesul de învățare.

Învățând în acest mod copiii dislexici își cresc încrederea de sine, memoria și capacitatea de înțelege și de a repeta informația învățată.

***

Pe 5 februarie este ziua fondatoarei Centrului Edulier – Cristiana Ionescu, iar ea dorește să-și doneze ziua de naștere pentru a oferi Centrului un cabinet de învățare în realitate virtuală (VR).

VR îi ajută nu doar pe cei mici-orientare spațială, coordonare mână-ochi, interactivitate, ci poate ajuta la explicarea a ceea ce trăiesc micuții dislexici, zi de zi. Astfel, părinți, cadre didactice, specialiști, pot înțelege cu ce se confruntă copiii, pot simți și ei neputința de a citi, scrie, calcula.

Nu este ieftin, dar niciodată educația nu a fost. Însă ignoranța este mult mai scumpă.

Dacă vrei să spui La mulți ani Cristianei Ionescu, fă-o cu o donație, menționând Ziua Cristianei, direct cu cardul aici: https://edulier.ro/produs/donatie/

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: