Sări la conţinut

Beneficiile audiobook-urilor pentru copiii dislexici

24 ianuarie 2019

Conform programei și sistemului clasic de educație, un copil trebuie să citească pentru a învăța, pentru a acumula cunoștințe, pentru a reuși în viață. Mort-copt orice copil trebuie să citească. Însă nu toți copiii pot face asta. Copiii cu dislexie au mari dificultăți de citire. Pentru ei este foarte greu să asimileze informație în stilul clasic al celorlalți copii.

Astfel, recomandările specialiștilor, pentru ca acești copii să aibă o dezvoltare normală, având acces la informații, sunt audiobook-urile.

Părinții care au copii dislexici devin foarte frustrați cu timpul pentru că nu reușesc să îi facă pe aceștia să citească. Și e și normal ca un copil dislexic să nu vrea să citească. Cui îi place să facă un lucru care se dovedește așa de dificil? De asemenea, parinții stiu și că mare parte din cunostințele pe care copiii le află despre lume se găsesc în cărți. Cititul dezvoltă vocabularul și gândirea critică.

Știm și că, cu cât cineva citește mai mult, cu atât devine un împătimit al cititului și învață mai multe lucruri. De aceea, copiii dislexici – pentru care cititul este o mare problemă – sunt în pericol să nu ajungă la performanțele colegilor. Ca rezultat al slabelor aptitudini de citit și al eșecului repetat, copiii dislexici vor dori să citească din ce în ce mai puțin, performanțele lor vor scădea și la fel și încrederea și stima de sine. De aceea, este de datoria părinților și educatorilor să găsească soluții funcționale pentru ei, ca de exemplu înregistrarea cursurilor ca audiobook-uri.

Pentru copiii dislexici cărțile audio pot deschide noi orizonturi și oportunități de a învăța lucruri noi. În primul rând vor prinde drag de cărți pentru că, fiind vorbite, le vor înțelege fără a se chinui. Astfel, aceștia își vor putea dezvolta vocabularul, sintaxa și limbajul abstract. De asemenea, să asculte diferite tipuri de texte – ficțiune, eseu, teatru, biografii etc. – îi va ajuta să cunoască și să devină familiari cu diferite structuri narative pe care le vor întâlni de-a lungul timpului.

Cărțile audio sunt perfecte și pentru a trezi interesul copilului pentru un stil sau domeniu literar. În momentul în care l-a descoperit și îi place, acesta va fi mult mai deschis să caute și cărți tipărite despre acel subiect și să îndragească să citească.

Centrul Edulier a început să vină în ajutorul copiilor dislexici înregistrând o serie de poezii și povești scrise special pentru copiii cu acest gen de tulburare. Ne propunem să înregistrăm cât mai multe pentru ca dislexicii să nu fie văduviți de magia cărtilor și a poveștilor.

Le puteți asculta gratuit AICI >>>

No comments yet

Lasă un comentariu