Sări la conţinut

Egalitate de șanse pentru copiii dislexici – în atenția celor care susțin evaluări în 2019

22 februarie 2019

Ministerul Educației a aprobat o procedură cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere/ deficiențe de auz/ tulburare de spectru autist/ tulburări specifice de învățare care susțin examenele naționale – evaluarea de la clasa a VIII-a și examenul de bacalaureat.

Această procedură a fost cerută de asociațiile pentru drepurile copiilor ce au cerut șanse egale pentru acești copii. Noua metodologie aprobată de Minister creează cadrul propriu-zis pentru susținerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat de către candidații cu deficiențe prin ajustarea modalităților de examinare, în funcţie de particularităţile individuale şi de cele specifice deficienţei şi dă exemple de asemenea adaptări.

Astfel, pentru copiii cu tulburări specifice de învățare, procedura precizează ca examenele să fie adaptate în funcție de particularitățile individuale și de cele specifice TSI. În document sunt arătate și câteva exemple de astfel de adaptari:
– mărirea cu 1 oră a timpului de examen pentru proba scrisă
– citirea subiectelor de către un profesor asistent, de altă specializare decât cea la care se susține proba, pentru elevii cu dislexie
– realizarea lucrării scrise prin dictarea conținutului acesteia, de către elevul cu disgrafie, către un profesor asistent, de altă specializare decât cea la care se desfășoară proba
– asigurarea calculatorului de buzunar, a tablei pitagoreice, a tabelelor cu formule matematice

De asemenea, se pot aproba și alte proceduri de susținere a examenelor precum și folosirea instrumentelor compensatorii (de exemplu hărți mentale, scheme conceptuale).

Despre acest subiect puteți citi și aici
Documentul de la Ministerul Educației poate fi citit AICI

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: