Sări la conţinut

Cum poate ajuta gândirea pozitivă persoanele cu dislexie

25 februarie 2019

Ca în cazul oricăror altor tulburări și în cazul tulturărilor de învățare putem face terapie (în cazul dislexiei – terapie educațională), însă contează foarte mult și atitudinea pe care o avem față de această dificultate și perspectiva din care o vedem.

In cazul adulților, este poate mai ușor, deoarece aceștia pot conștientiza importanța unei gândiri pozitive, însă în cazul copiilor dislexici este în puterea părinților de a-i crește frumos. Afirmațiile pozitive, chiar dacă la prima vedere par superficiale, repetate frecvent, au darul de a crește stima de sine a copilului. Acesta nu va mai fi complexat de tulburarea lui, va realiza că este special într-un sens bun, având anumite calități pe care le poate dezvolta.

Sfatul terapeutilor pentru toți părinții este ca aceștia să spuna ceea ce copiii AU NEVOIE să audă (nu ceea ce vor să audă) pentru a se dezvolta armonios în adulți responsabili; să le crească stima de sine și încrederea. Asta nu înseamnă că vor fi copii răsfățați, ci copii ce își vor cunoaște adevarata valoare.

Iată câteva dintre aceste afirmații pozitive:

– Cel mai mare și greu obstacol pe care îl ai de trecut este propria minte. Dacă reușești să depașești asta, poți depăși orice
– Nu poți controla tot ce se întâmplă în jurul tău, dar poți controla felul în care reacționezi
– Nu te mai concentra pe cât ești de stresat, ci scoate în evidență calitățile pe care le ai
– Să fii pozitiv nu înseamnă să ignori lucrurile negative. Să fii pozitiv înseamnă să ai puterea de a depăși lucrurile negative.
– Nu te lăsa prins în scenarii cu „daca (n-)aș fi fost așa…” și „daca (nu) s-ar fi întâmplat așa…”, ci încearcă să vezi oportunitatea în oricare situație care se întâmplă în prezent
– Nu ești rezultatul unei întâmplări, ci al propriilor tale decizii. Nu lăsa frica să te controleze
– Nu trebuie să te grăbești în atingerea unui scop. Poți să faci asta mult mai bine cu pași mici și siguri
– Răbdarea este reflexia stimei de sine, a acceptării, a calmului și a încrederii în propriile puteri. Este o dovadă de putere, nu de slăbiciune.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: