Sări la conţinut

Copiii dislexici și coordonarea spațio-temporală

27 februarie 2019

Dacă copilul tău are 9 ani și nu știe diferența dintre „azi”, „mâine” și „ieri”, câte zile sunt într-o săptămână și câte luni sunt într-un an, care sunt zilele săptămânii în ordine, ce lună urmează după Aprilie, încurcă dreapta cu stânga, cel mai probabil are o tulburare specifică de învățare și poate, ca părinți, ar fi bine să îi faceți o evaluare.

Multe dintre aceste lucruri au legătură cu coordonarea spațio-temporală. Aceste aspecte se pot ameliora în cadrul orelor de terapie educațională și se pot exersa și acasă – părinți și copii – împreună.

Copilul nu poate înțelege diferența și noțiunile de „azi”, „mâine”, „ieri” etc.

Pentru a percepe această trecere a timpului trebuie să i se arate grafic și/sau experimental acest lucru. Astfel, putem face „metoda paharului”: pe o sfoară se face un nod aproape de jumătate și apoi se trage un capăt al sforii printr-un pahar de plastic sau carton. Explicația este: sfoara care este în pahar reprezintă „azi”, sfoara de la nod în spate este „ieri”, iar sfoara care iese din pahar în față este „mâine”.

Copilul nu știe câte și care sunt zilele săptămânii și lunile anului

Pentru a înțelege aceste noțiuni, copilul dislexic are nevoie ca zilele săptămânii și lunile anului să fie și numerotate. Astfel: 1-Luni, 2-Marți, 3-Miercuri etc. sau 1-Ianuarie, 2-Februarie, 3-Martie etc. În acest fel va reuși să coreleze lunile anului cu o cifră și cu ordinea pe care o lună anume o are în șir. De asemenea, la fel de utile sunt și hărțile mentale sau corelarea fiecărei luni a anului cu un eveniment specific sau împărțirea anului în anotimpuri.

Copilul nu reușește să se orienteze și să diferențieze stânga de dreapta

Cea mai de succes metodă este cea a brățării roșii. Toți membrii familiei vor trebui să poarte pe mâna dreaptă o brățară roșie (roșie – pentru a fi vizibilă) – iar mâna cu brățara va fi învățată de către copilul dislexic ca fiind mâna dreaptă. Dacă copilul obișnuiește să se joace jocuri pe calculator sau consolă, cel mai bine este să îi luați jocuri care îl ajută,  de stimulare cognitivă (un bun  exemplu este Xbox Kinect).

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: