Sări la conţinut

Jocuri simple de citire pentru copiii cu dislexie, de încercat acasă

12 martie 2019

46819164_707541966285627_4533371636291731456_nCopiii cu dislexie au greutăți destul de mari de citire și chiar dacă urmează un program de terapie educațională, este important să exerseze și acasă. Vă propunem câteva idei utile în acest sens, pe care le puteți exersa și acasă.

Căticica handmade

Este un exercițiu pe care, dacă îl faceți împreună cu copilul, îi va dezvolta acestuia atât îndemanarea cât și abilitățile la citit.
Luați 4 coli A4, îndoiți-le pe jumătate și capsați-le la mijloc astfel încât să arate ca o cărticică. Apoi creați împreună cu cel mic o poveste formată din propoziții scurte. Pe copertă desenați sau decupați o imagine sugestivă și dați-i un titlu. Pe prima pagină începeți povestea cu o propoziție simplă ilustrată în consecință. De exemplu, „Pisica stă în coș.” și ilustrați cu o pisică care stă într-un coș.

Citirea unui text

Dacă trebuie citit un text mai mare, acesta poate fi parcurs mult mai ușor de copilul dislexic dacă se acoperă textul cu o foaie de hârtie/carton/plastic de culoare neagră, bleumarin sau galbenă și se lasă vizibil doar rândul care trebuie citit.

Citirea pe roluri

Acest exercițiu este unul foarte amuzant pentru copii și în plus îi ajută fără să își dea seama să citească din ce în ce mai bine. Alegeți un text simplu și amuzant cu mult dialog și încercați să citiți pe roluri ca niște actori profesioniști. Pentru a fi și mai amuzant, alegeți un text cu mai multe personaje și implicați mai multi membri ai familiei sau prieteni în acest joc. Distracția va fi asigurată și rezultatele pozitive la școală se vor vedea mai repede.

Fotografiați textul

Copiii dislexici citesc mult mai bine de pe suporturi electronice decât de pe tipar. Asta pentru că își pot ajusta luminozitatea, fontul și mărimea fontului, dar mai ales își pot seta ecranul negru și scrisul alb – lucru ce îi ajuta foarte mult.

Dar ce facem când textul pe care trebuie să-l citească este pe hârtie? Simplu: îi putem face textului o poză pe care să o descărcăm pe tabletă, unde o putem mări și în acest fel se va mări și textul, devenind mai ușor de citit.

Citirea multisenzorială

Putem folosi acasă aceeași carte în formate diferite- pop-up( 3D), pdf, pe tabletă sau format pe hârtie!

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: