Sări la conţinut

5 lucruri pentru care nu ai cum să nu iubești oamenii cu dislexie

25 martie 2019

Dacă nu faci parte dintre cei 10-15% din populație care are dislexie, este destul de greu să înțelegi cum este. Este ușor să spui că dislexia este o invenție; că dacă cei cu dislexie ar munci mai mult, dacă s-ar strădui mai mult ar putea să treacă peste această problemă, însă nu este așa.

Dislexia este un dar – darul de a fi capabil să vezi lucrurile din unghiuri pe care alții nu le văd. Însă acest dar vine și cu un „blestem” – acela de a le fi foarte greu să prioritizeze lucrurile, să vadă de multe ori sensul în toate acele perspective.

Poate e greu să trăiești alături de o persoană cu dislexie pentru că felul în care gândesc este diferit de al majorității. Pot uita lucruri, pot crede că au spus sau făcut lucruri pe care nu le-au spus/făcut, pot fi dezordonați sau mai puțin sociabili decât alți oameni.

Iată câteva însușiri ale oamenilor cu dislexie, care pot părea ciudate, dar pentru care nu poți să nu-i iubești.

Persoanele cu dislexie pot părea ciudate

În ciuda inteligenței foarte dezvoltate și pentru că văd o situație din prea multe perspective, pot părea incoerenți în exprimare. Pot veni cu idei ciudate și nu-și pot da seama de multe ori dacă anumite subiecte sunt potrivite într-o conversație. Pot părea într-un fel autiști deoarece de multe ori nu sunt conștienți de convențiile sociale.

Detaliile li se par obositoare

Deoarece creierul lor este mai puțin eficient în a procesa litere și sunete, acesta trebuie să lucreze mult mai intens. Astfel, orice timp petrecut citind, folosind numere sau concentrat la tot felul de detalii este foarte, foarte obositor.

Functionează diferit în zile diferite

În unele zile pot funcționa mai bine decât în altele și pot da impresia că fac progrese. În alte zile pare că totul e din ce în ce mai rău. Nu există motiv sau tipar. Așa se întâmplă.

Sunt persoane foarte creative

Abilitatea lor de a vedea lumea din diferite perspective îi face persoane foarte creative. Pot veni cu niște idei nebunești, la care nu s-ar fi gândit nimeni, și asta din cauză că, neidentificându-le, nu sunt constrânși de legile fizice, logica matematică sau de imposibil.

Pot fi mari oameni de succes

Persoanele cu dislexie pot oameni de un incredibil succes, de cele mai multe ori datorită faptului că sunt dislexici.
Persoane celebre cu dislexie sunt Whoopi Goldberg, Jay Leno, Henry Winkler, Danny Glover și Cher. De asemenea, persoane cu dislexie au fost și Leonardo da Vinci, Tommy Hilfiger, Andy Warhol sau Pablo Picasso.
Carole Grieder (premiul Noel pentru Medicină) și Baruj Benacerraf (premiul Noel pentru Medicină) s-au folosit de faptul că sunt dislexici pentru a deveni importanți oameni de știință ce au câștigat premiul Nobel. Cei cu dislexie pot deveni, de asemenea, mari scriitori sau jurnaliști ca Scott Adams, Agatha Christie, F Scott Fitzgerald sau Fannie Flagg.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: