Sări la conţinut

10 tineri la fel de talentați ca al tău care au schimbat lumea

2 aprilie 2019

Malala Yousafzai

Cea mai tânără câștigătoare a Premiului Nobel s-a născut în Pakistan. Trăia într-un orășel condus de talibani, care interziceau fetelor accesul la orice fel de educație. La vârsta de 11 ani, ea scria un blog pentru stația locală BBC, militând pentru accesul fetelor la educație.

Când a împlinit 15 ani, Malala a fost împușcată de un taliban în timp ce se afla în autobuzul școlii. Aceasta a supraviețuit, fiind trimisă la un spital din Marea Britanie, țară unde trăiește și azi conducând numeroase proiecte educaționale.

Jack Andraka

S-a născut în 1997. La vârsta de 15 ani a inventat un nou tip de senzor care să detecteze celulele canceroase, care s-a dovedit mult mai ieftin, mai rapid și mai exact (cu 25 – 50%) decât celelalte teste. Descoperirea lui a fost refuzată de aproape 200 de laboratoare până a fost în cele din urmă acceptat de Dr. Anirban Maitra la John Hopkins.

Ann Makosinski

În 2013, o elevă de 16 ani din Canada a creat Hollow Flashlight – lanterna care convertește căldura corpului în lumină, fără să aibă nevoie de baterii sau energie cinetică. A demarat acest proiect când a aflat că o prietenă din Filipine are probleme la scoală: noaptea nu era lumină și acela era singurul moment din zi pe care îl avea liber și își putea face temele.

Alex Deans

Născut în 1997, Alex (la vârsta de 12 ani) a creat iAid, un dispozitiv de navigare care ajută persoanele nevăzătoare. O dată, ajutând o femeie nevăzătoare să traverseze strada a realizat că nu există un dispozitiv care să ajute persoanele nevăzătoare să se plimbe singure măcar prin cartierul lor.

Alex a învățat singur programare și, curând, a făcut iAid, un dispozitiv de mână care folosește GPS-ul și busola pentru a identifica obstacole și a ghida nevăzătorii în direcția corectă.

Elif Bilgin

La vârsta de 16 ani, după 2 ani de cercetare și nereușite, o fată din Turcia a dezvoltat, în final, un procedeu care transformă cojile de banană în plastic bio. Această invenție ar putea reduce poluarea dată de produsele pe bază de petrol.

În jurnalul ei notează că Tailanda aruncă în fiecare zi 200 de tone de coji de banane, care ar putea fi folosite la ceva mai bun. A început să facă experimente și a sfârșit prin a câștiga în 2013 premiul Science in Action (competiția Google de 50.000 de dolari).

Louis Braille

Probabil ați auzit de sistemul de citire și scriere Braille, pentru nevăzători. Acesta a fost creat de Louis Braille, un inventator francez de 15 ani. Când Louis avea 3 ani, un accident la ochi l-a lăsat fără vedere.

În ciuda acestei dizabilități, a excelat la învățătură și a obținut prestigioasa bursă școlară pentru Institutul Regal pentru Tinerii Nevăzători. Acolo a început să lucreze la un sistem, care să ajute persoanele nevăzătoare să scrie și să citească rapid, care a fost prezentat colegilor la vârsta de 15 ani.

Easton LaChappelle

Un adolescent de 14 ani a realizat prima mână robotizată folosind piese de LEGO și ață de pescuit. Și nu s-a oprit aici. Folosind o imprimantă 3D și cunoștințele autodidacte de robotică a transformat prototipul său într-un dispozitiv practic și accesibil.

Ca rezultat, NASA a devenit foarte interesată de munca lui și l-au cooptat în echipa lor Robonaut. În prezent, Easton are 17 și deja lucrează pentru NASA.

Bana al-Abed

Tinerii care folosesc rețelele de socializare nu par să schimbe lumea, dar dacă aruncați o privire pe contul de Twitter al lui Abed îți vei schimba părerea. La doar 7 ani, își folosește vocea pentru a atrage atenția asupra atrocităților războiului din Siria. Cu ajutor din partea mamei ei, Abed face apel ca liderii lumii să ia atitudine.

Xiuhtezcatl Martinez

Martinez este un activist ecologist care a vorbit la Națiunile Unite de trei ori până la vârsta de 15 ani încercând să-i facă pe lideri să ia atitudine în legătură cu schimbările climatice. El și alte 21 de persoane de vârsta lui sunt reclamanți într-un proces împotriva guvernului federal argumentând că ignorarea schimbărilor climatice înseamnă refuzul drepturilor constituționale la viață, libertate și proprietate. Martinez a pus mesajul său într-un cântec hip-hop numit „Speak for the Trees”, care a fost ales drept tema muzicală a Conferinței pentru Schimbările climatice ale Națiunilor Unite în 2015.

Asia Newson

Auto-proclamată Super Business Girl, Newson, care are o afacere de succes cu lumânări, încurajeaza copiii din comunitatea ei din Detroit sa devina si ei antreprenori. Are cativa angajati tineri si spera sa trezeasca instinctul antreprenorial si in acestia. Succesele ei au atras atentia lui Ellen DeGeneres si a fondatorului Quicken Loans, Dan Gilbert, care i-au oferit cateva sfaturi antreprenoriale personale.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: