Sări la conţinut

5 lucruri pe care un părinte de copil cu TSI ar vrea toată lumea să le știe

15 mai 2019

Dacă ești părite al unui copil cu dislexie (sau cu tulburări specifice de învățare – TSI), de-a lungul anilor întâmpini multe greutăți, mai ales dacă la rândul tău ești o persoană dislexică.

Înveți să îți susții copilul, să discuți cu profesorii lui, să răspunzi rapid la orice întrebare legată de dislexie. Însă, în ciuda tuturor lucrurilor pe care le știi, uneori poți fi înțeles gresit. Și sunt momente când nu te mai simți în stare să explici ce este dislexia sau care sunt nevoile copilului tău. Dar trebuie să o faci, atât pentru personalul de la școală cât și pentru alți părinți.

Iată 5 lucruri pe care orice părinte cu un copil cu dislexie și-ar dori ca ceilalți să le știe.

1. Copiii cu dislexie lucrează de două ori mai mult pentru a ține pasul în clasă

Pentru copiii cu dislexie să citească e foarte obositor, să scrie este complicat, iar pronunția corectă a cuvintelor pune capac.

Toate acestea sunt lucruri cerute la școală la orice materie, astfel că făcutul temelor îi ia unui copil cu dislexie de două – trei ori mai mult decât altui copil. Părinții care au copii cu dislexie și-ar dori ca ceilalți să știe cât de mult se străduiesc copiii lor ca să țină pasul cu sarcinile școlare și profesorii să îi aprecieze pe acești copii.

2. Copiii cu dislexie au abilități care nu se văd la școală

Societatea a trasat niște linii foarte clare despre cum trebuie să arate succesul în școală. Copiii sunt recompensați pentru cât de repede citesc sau pentru cât de repede vorbesc. Din păcate, copiii cu dislexie nu strălucesc în aceste domenii.
Un copil cu dislexie poate fi genial în a observa lucruri, în a le descrie și a vedea în ce fel sunt alcătuite, fiind capabil să le desfacă în bucăți sau să le repare. Însă în școală aceste abilități nu sunt luate în seamă.

3. Copiii cu dislexie se simt diferiți de ceilalți copii în fiecare zi

Doar pentru că este diagnosticat cu o tulburare specifică de învățare îl poate face pe un copil să se simtă diferit. Dar lucrurile pe care le confruntă în fiecare zi le amintesc copiilor cu dislexie că sunt speciali.

Îți poți imagina că o clasă întreagă a terminat testul, iar tu ești abia la jumătate? Sau că tu mai ai de citit când grupul tău deja a început discuțiile despre subiectul textului? Acestea sunt doar câteva exemple minore, dar pe care un copil cu dislexie le confruntă zilnic.

4. E frustrant faptul că profesorii știu așa puțin despre dislexie

La începutul fiecărui an părinții care au copii cu dislexie trebuie să meargă la școală pentru a explica profesorilor tulburările de învățare ale copiilor. Este o bucurie atunci când profesorii țin cont de acestea. Însă de cele mai multe ori este exasperant pentru părinți, deoarece mulți profesori nu au cunoștinte și nici nu vor să accepte existența acestor tulburări de învățare.

5. E dureros pentru părinți să-și vadă copiii cu dislexie înfruntând greutăți de la o vârstă așa fragedă

Ca părinte vrei tot ce e mai bun pentru copilul tău. Vrei ca acesta să crească frumos, să aibă succes și să fie fericit.

Orice părinte știe că nu va fi totul roz în viața copilului lui, însă e dureros să vezi că greutățile încep din clasa întâi, cu cititul sau cu scrisul literelor.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: