Sări la conţinut

Disciplină fără țipete: 6 sfaturi pentru a rezolva o situație

27 mai 2019

În momentul în care treci prin momente dificile, care te consumă atât la serviciu, cât și acasă, ca părinte îți poate fi din ce în ce mai greu să te abții să nu-ți pui la punct copilul țipând la el. Copiii simt când ceva nu este în regulă, când există o perioadă tensionată în casă și tind să-și facă cunoscută prezența prin tot felul de comportamente indezirabile. Astfel, cel mai ușor și simplu mod pentru părinți de a-i pune la punct a devenit țipatul, aceștia nerealizând că agravează și mai mult o situație deja stresantă.

Asa că, deși poate vă vine să țipați la copilul dumneavoastră în momente tensionate, luați în calcul și aceste 6 sfaturi pentru o mai bună comunicare și disciplină.

1. Fiți foarte clar în ceea ce privește regulile și așteptările

Dacă doriți să aveți un copil disciplinat fără să țipați la el, faceți foarte clare regulile pe care acesta trebuie să le respecte și consecințele nerespectării lor. Repetați-le de câte ori este nevoie, astfel copilul vă ști ce se așteaptă de la el. Regulile trebuie să fie simple și ușor de reținut.

2. Controlați-vă reacțiile

În momentul în care copilul nu se comportă așa cum ar trebui, nu reacționați imediat. Asigurați-vă că cel mic este în siguranță, respirați adânc și gândiți-vă calm la situație. De ce copilul s-a comportat așa? S-a comportat așa pentru că era depășit de situație? Pentru că nu-i acordați suficientă atenție? Vreți să țipați la copil pentru că el v-a enervat sau pentru că erați nervos din altă parte? Analizați problema din toate perspectivele și apoi luați o decizie.

3. Gândiți înainte să vorbiți

Un alt sfat pentru a vă calma este să rămâneți tăcut. Problema în astfel de situații este că de cele mai multe ori spunem lucruri pe care nu le putem retracta. Pe moment putem fi tentați să promitem copilului ceva doar ca să ne lase în pace, putem anula fără explicații o consecință a unei acțiuni nedorite sau putem să ne vărsăm furia pe cel mic spunând lucruri răutăcioase care l-ar putea răni. Astfel, evitați alte comportamente indezirabile sau sentimente de vină.

4. Păstrați-va calmul

În zilele acelea în care copilul reușește să apese toate „butoanele” sensibile, iar 5 minute de respirație profundă nu reușesc să vă calmeze, încercați și dați-vă voie să vă luați un pic de timp liber pentru dumneavoastră. Meditați, scrieți în jurnal, sunați un prieten, faceți un pic de sport, ieșiți la o plimbare, orice pentru a vă elibera de energia negativă.

Amintiți-vă că sunteți modelul în viață al copilului dumneavoastră, așa că autocontrolul îl va învața pe cel mic să-și controleze la rândul lui stările de furie. Nu vă temeți să îi explicați ce încercați să faceți, pentru a înțelege strategiile pe care le folosiți pentru a vă păstra calmul.

5. Discutați

După ce situația dificilă a trecut și toată lumea s-a calmat, stați jos și discutați. Acesta nu este un moment în care să vă disciplinați copilul, ci unul în care să lucrați împreună și să vă dați seama ce s-a întâmplat. A fost vorba despre ceva ce s-a întâmplat la școală? Are nevoie de mai mult timp cu dvs.? E emoționat pentru că urmează un eveniment important? Discutați cu calm și încurajați-l să fie deschis în legătură cu adevăratul motiv care a determinat comportamentul lui.

6. Luați-o de la capăt

Indiferent cât de mult veți încerca să fiți un părinte model și să nu țipați, vor fi momente în care atât dumneavoastră cât și copilul vă veți pierde cumpătul. E uman. Însă felul în care reacționați în aceste situații va lăsa o amprentă asupra copilului. Așa că după un moment reprobabil, până trec acele emoții puternice, poate e mai bine ca dvs. și cel mic să stați în camere separate. De asemenea, după un comportament neadecvat dați-i timp copilului să-și repare greșeala. Dacă amândoi sunteți într-o dispoziție proastă, puteți sugera ca fiecare să se ducă la culcare – pentru că „noaptea e un sfetnic bun” – iar a doua zi să o începeți într-un mod optimist. Nu vă temeți să faceți și haz de necaz; câteodată să râzi de o situație nefericită ajută și ridică moralul.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: