Sări la conţinut

Începe școala! Cum pregătim copiii cu TSI de prima zi de școală

5 septembrie 2019

Prima zi de școală este și a rămas în memoria tututor ca fiind o zi emoționantă. Acum poate mai mult ca în trecut pentru că în fiecare an apar modificări cărora atât copiii, cât și părinții trebuie să le facă față.

O nouă dată de începere a școlii, noi cerințe din partea educatorilor, noi materii, noi profesori, noi ore de începere a cursurilor, noi obiceiuri de deprins – toate acestea aduc un plus de stres, mai ales pentru copiii cu tulburări specifice de învățare (TSI).

Centrul Edulier își dorește ca toti copiii să înceapă școala cât mai relaxati, fără frici și frustrări, pentru a se putea concentra mai bine în noua perioadă de școală. Astfel, ne-am gândit la câteva sfaturi pentru părinți și ce ar trebui să facă aceștia pentru a diminua anxietatea celor mici cauzată de începerea școlii.

1. Încurajați copiii

Orice început de an școlar declanșează în sufletul copiilor cu TSI temeri mai mari ca în cazul celorlalți copii. Acestea pot fi amplificate de experiențele avute anterior în clasă. Ca părinți încercați să-i liniștiți, să nu puneți presiune pe ei, să nu considere că este obligatoriu să facă performanță, ci să învețe cu plăcere. Asigurați-i că veți fi mereu alături de ei și că vor avea sprijinul vostru total.

2. Implicați-i

Pregătirea pentru noul an școlar înseamnă, printre altele, cumpărat de rechizite și de haine pentru școală. Faceți aceste cumpărături împreună cu copilul, învățați-l și lăsați-l să aleagă, să-și dea cu părerea despre lucrurile achiziționate mai ales că sunt pentru el.

Nu îl puneți în fața faptului împlinit prezentându-i ghiozdanul, rechizitele și hainele pe care le-ați ales fără să-l consultați. Implicându-l în aceste activități, copilului îi va crește încrederea de sine și va înțelege că părerea lui contează și e importantă.

3. Fără TV…

… sau calculator, sau tabletă, sau telefon în ziua dinaintea primei zi de școală. Copilul trebuie să fie odihnit pentru a se putea concentra la noile sarcini de a doua zi.

De asemenea, tehnologia în cazul copiilor cu TSI ar trebui folosită în proporție de 90% pentru studiu – ascultare de audiobook-uri, scris teme, jucat jocuri speciale prin care își pot dezvolta motricitatea, atenția, logica etc.

4. Program de somn

Odată cu începerea scolii copilul trebuie să înțeleagă că are nevoie de un program de somn regulat. Trebuie să se culce devreme, la oră fixă, pentru a se putea trezi dimineață. De altfel, ora de culcare nu trebuie „alterată” în nicio situație – fie că e vacanță, fie ca e perioadă de școală, iar aceasta trebuie să fie maximum 21.30! Astfel copilul se poate odihni corespunzător și va avea energie a doua zi.

5. Joaca

Fie că e vacanță, fie că e perioadă școlară, copilul trebuie să se joace și trebuie să fie lăsat să se joace. Asta deoarece prin joc copilul învață și învață într-un mod accesibil lui. Un copil nu ar trebui să aibă mai mult de două cursuri extrașcolare care îi plac foarte mult copilului, nu părintelui (înot, pian, balet, pictura etc.). De asemenea, copilul ar trebui lăsat să se joace și singur, nu împreuna cu părintii sau bunicii sau coordonat de aceștia, deoarece așa își dezvoltă o gândire a lui și găsește rezolvări proprii situațiilor pe care le confruntă.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: