Sări la conţinut

Copiii și sensul lucrurilor

30 octombrie 2019

Sunt din ce în ce mai mulți copii care vin la terapie, la Centru Edulier, care nu înțeleg utilitatea și sensul cunoașterii unor noțiuni. De exemplu: de ce este nevoie să știe ceasul?(pentru că pot întreba pe X sau Y și li se spune); de ce este nevoie să știe anotimpurile? sau ziua de naștere? sau care e stânga și dreapta? sau să se încalțe/îmbrace? Ce nevoie au de noțiunile astea când aceste lucruri sunt făcute de către părinți pentru ei?

Copiii dislexici este adevărat că au dificultăți în a învața aceste lucruri, însă sunt din ce în ce mai mulți care nu vor să le învețe pentru că nu le văd utilitatea. Și asta pentru că mediul în care stau cel mai mult și de care sunt cel mai atașați – familia – nu le oferă oportunitățile necesare pentru a folosi aceste noțiuni. Membri familiei devin ori sclavii copilului făcându-i orice poftă, ori sunt indiferenți față de acesta și pasează responsabilitatea în mâinile educatorilor.

Pentru ca un copil să înțeleagă sensul unei noțiuni, el trebuie să o folosească! Dragi părinți, creați contexte pentru ca cel mic să folosescă ceasul. Nu este chiar așa greu. Ca să învețe ceasul spuneți-i la ce ora să vină să pregătească masă împreună cu dvs. fără a fi strigat, dați-i termene de 10 minute, 25 de minute etc. pentru a face ceva. Învățați împreună anotimpurile prin analogii – de cuvinte, de fotografii, de evenimente. Rugați-l să aranjeze lucruri/jucării/vasele spălate dând indicații de stânga, dreapta, sus, jos.

E nevoie de multă răbdare e adevărat, dar e copilul dvs. și el trebuie să devină un adult funcțional în societate! Asta trebuie să aveți în minte permanent – copilul dvs. trebuie să devină un adult responsabil, autonom și fericit. Copilul dvs. NU trebuie să câștige premii de matematică, pian, chineză etc., iar el să nu știe cât este ceasul sau cum să se îmbrace cu geaca.

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: